HomeHolland KroonSchagenGastenboekWie zijn wijContact
*
STERK IN DE KERN Sociaal Democratisch Collectief
Veerburg

Dorpshuis Veerburg blijft open

Door Redacteur Schagen Gepubliceerd op 29 september 11, 22:22Laatst bijgewerkt op 30 september 11, 00:13 ANNA PAULOWNA - Veerburg in Anna Paulowna is gered. Een overduidelijke raadsmeerderheid sprak zich donderdagavond uit voor langdurige instandhouding van het dorpshuis.Het Polderse college zag meer toekomst in een nieuwe sportaccommodatie, maar het werd uiteindelijk negen tegen vier ten faveure van Veerburg.

Nog geen beslissing over accommodaties
Regio | 20 september 2011 | auteur:
Henk Cornelissen. Bron: Anna Paulowna Dichtbij.

ANNA PAULOWNA - De gemeenteraad is maandag nog niet tot een duidelijk standpunt gekomen over de accommodatieproblemen in het verenigingsleven. Het gemeentebestuur heeft voorgesteld Veerburg op termijn te slopen, de judovereniging De Uitkomst in te passen in de nieuw te bouwen sporthal op het complex Kleine Sluis en de sinds 16 augustus dakloze jongerenvereniging De Ark geen nieuwe accommodatie te bieden.

De oppositiepartijen VVD en Lijst Leal zijn er nog lang niet voor klaar, Ontmoetingscentrum Veerburg op te doeken. Volgens Alexander op de Weegh (VVD) is ‘niet bewezen dat het niet kan’, het gebouw op te knappen en voor een nieuwe periode van 25 jaar beschikbaar te stellen aan het verenigingsleven. Franklin Leal wil het gebouw ook het liefst behouden en stap voor stap herstellen, zodat de kosten overzichtelijk blijven.

De coalitiepartijen zitten er anders in. Johan Veul (PvdA) stelde dat de gemeente jaarlijks anderhalve ton kwijt is om Veerburg draaiende te houden. Voor dat geld kan beter een nieuw en energiezuinig gebouw worden gezet, temeer omdat het opknappen van een oud gebouw vaak met tegenvallers gepaard gaat.

Een alternatief voor de andere gebruikers van Veerburg dan de sportverenigingen zien PvdA en CDA in de trainingshal, die, naast de wedstrijdhal, eveneens op Kleine Sluis zou moeten verrijzen. Door die multifunctioneel te maken, kan ook de podiumkunst er een plek krijgen. “Het is niet onze bedoeling verenigingen op straat te kieperen,” aldus Hans van Tongerlo (CDA).

De meeste partijen zijn ervoor, anders dan het college, De Uitkomst in de nieuwe sporthal een vast onderkomen te bieden, zodat de vereniging een vaste tatami kan houden en niet steeds met matten moet slepen. Dan zal de hal dus groter moeten worden en het is de vraag of dat financieel haalbaar is. Dat moet snel uitgezocht worden.

Over De Ark zijn PvdA, CDA en Lijst Leal van mening dat die met wat goede wil zou kunnen worden ingepast bij de collega’s van De Aap in de voormalige basisschool De Zandhorst te Breezand. Ze zouden dan hun programma’s op elkaar moeten afstemmen. Dat wordt lastig, want de verenigingen zien elkaar als concurrenten. De gemeente vindt het echter onverantwoord, op een afstand van vier kilometer twee poppodia te moeten onderhouden.

Twee belanghebbenden maakten gebruik van het inspreekrecht. Namens De Ark zei Jelle Koomen een intrek bij Veerburg als beste optie te zien. De meerkosten zouden kunnen worden opgebracht door een hogere huur op te leggen aan de beide jongerenverenigingen en door minder geld beschikbaar te stellen aan de Jongerenadviesraad.

Uit naam van De Uitkomst zei Boy Prevos zich ‘belazerd’ te voelen door het college, omdat zijn vereniging altijd meer zou zijn voorgehouden dan er nu in het voorstel ter tafel lag. Volgens hem houdt de judovereniging, die al bijna tien jaar met de gemeente in onderhandeling is, op te bestaan, als ze geen vaste tatami krijgt.

Beide verenigingen waren goed vertegenwoordigd op de publieke tribune, waar de teksten van de woordvoerders met spandoeken kracht werd bijgezet.

Er komt op 29 september een extra raadsvergadering, omdat voor 1 oktober een aantal belangrijke beslissingen moet zijn genomen. Wordt daarna nog een besluit met financiële gevolgen genomen, dan kunnen die niet meer worden meegenomen in de begroting van 2012 voor Hollands Kroon. Er zal dus snel moeten worden gerekend in het gemeentehuis, om tijdig de nodige cijfers beschikbaar te stellen.

Voor Anna Paulowna is het belangrijk dat een aantal zaken veilig wordt gesteld, omdat in de nieuwe gemeente mogelijk aan andere ontwikkelingen voorrang zal worden gegeven. Wethouder Lia Franken (CDA) maakte duidelijk, dat de raad moet aangeven wat er moet gebeuren en hoeveel dat mag kosten. Niet alles wat de raad wil is mogelijk, al was het alleen maar doordat er een forse bezuinigingsopdracht ligt. Dat zal, volgens de wethouder, onherroepelijk leiden tot een aantal ‘pijnlijke keuzes’.

design created by www.webhostdesign.nl
Campagne 2011
Standpunten
Fotos
Veerburg
Hertenkamp Breezand
sociaaldemocratischcollectief@live.nl